Τατουάζ (ή στα ελληνικά: Δερματοστηξία)
Αν ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στον Ειρηνικό ωκεανό θα έρθουμε σ’ επαφή με φυλές, οι οποίες ασπάζονταν τη φιλοσοφία του τατουάζ. Το τατουάζ ήταν ένα μέσο έκφρασης, αναγνώρισης, πένθους, ακόμα και μύησης μέσα σε μια ομάδα. Το τατουάζ, λοιπόν, έχει προγονικές ρίζες παρόλο που εμφανίστηκε ως τάση της μόδας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, το τατουάζ αποτελεί μια μορφή τέχνης και διακόσμησης του ανθρώπινου σώματος.
Οι γνώμες διίστανται για το αν εικονίζεται πράγματι κάτι το καλλιτεχνικό και το έντεχνο σ’ ένα τατουάζ…
…ωστόσο, αν το παιδί σας, σας ανακοινώσει ότι θέλει να κάνει τατουάζ θα υπήρχε εξίσου διχογνωμία ή η απάντηση τείνει προς μια πλευρά…;
Αρχικά ας διερευνήσουμε τα αίτια που οδηγούν έναν έφηβο στο τατουάζ:
- Μόδα: η τάση της μόδας επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων με μεγαλύτερη επιρροή στους εφήβους, οι οποίοι ακόμα είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους επιρροή.
- Ομάδες συνομήλικων: “Γιατί η μαμά του Δ. τον άφησε να κάνει; “Οι έφηβοι νιώθουν μεγάλη ανάγκη τόσο για την αποδοχή τους από τους συνομήλικούς τους, όσο και για την ένταξή τους σε κάποια ομάδα συνομηλίκων. Η επιρροή που δέχονται, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα έντονη.
- Αναζήτηση ταυτότητας: η εφηβεία είναι μια περίοδος διερεύνησης της ταυτότητας των εφήβων. Αναζητούν έντονα την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους και αμφισβητούν τους κανόνες, τους νόμους και τα όρια. Το τατουάζ, συνεπώς, καθώς πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία, θεωρείται αρκετό για να αναδείξει τον έφηβο ικανό για να κερδίσει την ανεξαρτησία του.
- Άσχημα βιώματα: το τατουάζ είναι ένας ιδιόμορφος τρόπος έκφρασης του ψυχικού πόνου, της ματαίωσης και της έλλειψης αγάπης στη ζωή των εφήβων.
Απαντάμε ναι ή όχι ή τίποτα απ’ τα δυο;
- Πρώτη αντίδραση: οι φωνές και οι καβγάδες ποτέ δεν οδηγούν πουθενά. Με ηρεμία και διάλογο θα μπορέσετε να καταλάβετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του παιδιού σας.
- Διερεύνηση αιτιών: επικεντρωθείτε κυρίως στο “γιατί” επιθυμεί ένα τατουάζ. “Τί νιώθεις;”, “Τί θα κερδίσεις από αυτό;” ,” Σου ταιριάζει σαν άτομο αυτή η κίνηση;”.
- Αμφίδρομη ενημέρωση: πληροφορείστε το παιδί σας πως το τατουάζ πρόκειται για κάτι μόνιμο που δύσκολα αφαιρείται. Αν δεν είναι βέβαιος ο έφηβος για το αν θέλει να το κάνει παροτρύνετέ τον να καθυστερήσει λίγο τη διαδικασία. Παράλληλα, ζητείστε από το παιδί να σας ενημερώσει για τη διαδικασία, το κατάστημα, τις συνθήκες υγιεινής κτλ, και προτείνετε του να το συνοδεύσετε.