”Με λένε Γιώργο και είμαι 28 χρονών. Στα 16 μου ξεκίνησα το κάπνισμα μαζί με τους φίλους μου. Αν τους ρωτήσεις γιατί το άρχισαν θα σου απαντούσαν από περιέργεια, ενώ αν ρωτήσεις εμένα θα σου απαντήσω για την αποδοχή μου από την παρέα μου. Αργότερα, αρχίσαμε να καπνίζουμε κατά καιρούς χασίς. Εμένα όμως δεν μου έφτανε αυτό. Όσο περνούσε ο καιρός αυξάνονταν οι μέρες που κάπνιζα χασίς και εν τέλει, κατέφυγα στην κοκαΐνη και την ηρωίνη. Από τότε έμεινα μόνος μ’ αυτές και νιώθω πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξεφύγω. Όλη η ζωή μου είναι αυτές οι δυο.”
Ψυχική εξάρτηση: ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ον που αποζητά τα ευχάριστα συναισθήματα και αποφεύγει τα δυσάρεστα. Η προοπτική, λοιπόν, λήψης της ουσίας καθώς και η λήψη αυτή καθαυτή, προκαλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση στο άτομο ενισχύοντας αυτήν τη συμπεριφορά του. Η στέρηση της ουσίας προκαλεί δυσφορία, συνεπώς, δεν προτιμάται.
Σωματική εξάρτηση: σωματική εξάρτηση υπάρχει όταν υπάρχει ανάπτυξη «ανοχής». Πιο συγκεκριμένα, η «ανοχή» είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας συνηθίζει την προσλαμβανόμενη ουσία και χρειάζεται σταθερά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν για να πετύχει τα ίδια αποτελέσματα. Σε περίπτωση απουσίας της ουσίας από τον οργανισμό, το σώμα εμφανίζει κάποια συμτπώματα στέρησης (π.χ. εφίδρωση, εμετός, σπασμοί κτλ.).
Τα σωματικά συμπτώματα στέρησης εύκολα αντιμετωπίζονται (μέσα σε λίγες μέρες), ωστόσο είναι η πρώτη δικαιολογία των ανθρώπων για τη διατήρηση της σχέσης τους με τις ουσίες, καθώς η κύρια αιτία εξάρτησης (αλλά όχι η μοναδική) είναι η ψυχολογική εξάρτηση (ψυχικός εθισμός).
Ο ρόλος των κέντρων απεξάρτησης και επανένταξης των εξαρτημένων ανθρώπων είναι φανερά ιδιαίτερα σημαντικός. Ένα από αυτά τα κέντρα που λειτουργεί στη Β.Ελλάδα είναι το κέντρο επανένταξης και ψυχολογικής υποστήριξης ”Κιβωτός”, μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Απευθύνεται σε άτομα με εξάρτηση και εθισμό στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και σε άλλες ψυχοτρόπες ουσίεs.
Το κέντρο αυτό θεωρεί πως ο εθισμός είναι μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη κατάσταση που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς και χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου όσον αφορά στη χρήση ουσιών. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με την αδυναμία του ατόμου να προβλέπει τι θα συμβεί από τη στιγμή που θα πάρει το πρώτο ναρκωτικό ή θα σηκώσει να πιει το πρώτο ποτήρι. Πρόκειται, επίσης, για μια προοδευτικώς εκδηλούμενη κατάσταση, η οποία χωρίς παρέμβαση, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί. Μάλιστα, σχεδόν με βεβαιότητα, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Συμπερασματικά, ο εθισμός δεν είναι απόρροια μειωμένης ηθικής ή μιας απλής κακής συνήθειας, αλλά μια σοβαρή, θα λέγαμε, ψυχική διαταραχή που χρήζει άμεσης θεραπείας.
Η θεραπευτική προσέγγιση που υιοθετεί το κέντρο για την αντιμετώπιση του εθισμού βασίζεται στο ευρέως διαδεδομένο μοντέλο θεραπείας της Μινεσότα (φιλοσοφία των 12 Βημάτων), το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα κέντρα απεξάρτησης στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι αξιοσημείωτο πως το κέντρο δεν χρησιμοποιεί υποκατάστατα ούτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ενώ μια από τις βασικές του παραδοχές είναι πως σκοπός της θεραπευτικής παρέμβασης δεν είναι η απόρριψη της προσωπικότητας των εθισμένων και η δημιουργία νέας, σύμφωνα με την κρίση των επαγγελματιών του κέντρου, αλλά η ένδειξη απόλυτου σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο.
Το κέντρο ”Κιβωτός” είναι ένα από τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης με στόχο την εξάλειψη των φαινόμενων της εξάρτησης και του εθισμού. Είναι πολύ υγιές να ζητάμε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη, αλλά και να προσφέρουμε ενίσχυση και βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξάρτηση και τον εθισμό καλέστε στα τηλέφωνα: 2467026462 -6955038040