Πολλές οικογένειες έχουν απομακρυνθεί από παραδοσιακά ήθη και έθιμα, χαλαρώνοντας αισθητά τα “δεσμά” τους. Επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας, είναι η απομάκρυνση από το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι κάθε μεσημέρι (κάθε πρωί, κάθε απόγευμα). Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το λόγο, προσέχοντας απλώς όλα αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά, για παράδειγμα, έχουν μετά το σχολείο άλλες δραστηριότητες (π.χ. αγγλικά, ποδόσφαιρο, χορό κ.ά.), ραντεβού με οδοντίατρο, ιατρικές επισκέψεις κ.ά. Οι γονείς από την άλλη, πηγαίνουμε συνήθως τα παιδιά μας από και από εκεί, είτε πριν είτε μετά τη δουλειά. Συνεπώς, δεν είναι πάντα μία εύκολη δουλειά να προγραμματιστεί ένα γεύμα από κοινού.
Γιατί, όμως, είναι σημαντικό να τρώμε όλοι μαζί;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Journal of the American Academy of Pediatrics (2011), τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα με όλα τα μέλη καθημερινά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακές διατροφικές συνήθειες, ή και χειρότερα διατροφικές διαταραχές. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παιδιά που τρώνε με τις οικογένειες τους είναι πιο πιθανό να αναπτύσσουν υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, επιλέγοντας περισσότερο τα υγιεινά προϊόντα από ότι τα ανθυγιεινά.
Αξίζει, επίσης, να δοθεί έμφαση στον ρόλο των γονέων, ιδιαίτερα όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι γονείς αποτελούν πρότυπα μίμησης για τα παιδιά τους. Αν οι γονείς αποτυγχάνουν να ετοιμάζουν θρεπτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά να αναπτύσσουν καλές διατροφικές συνήθειες. Από την άλλη, οι γονείς που συνεχώς δίνουν έμφαση σε υγιεινές επιλογές, όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα, άπαχο κρέας και δημητριακά, δίνουν στα παιδιά τους μία ευκαιρία να μάθουν να τρώνε υγιεινά.
Χάρη στην τεχνολογία, οι γονείς σήμερα συνηθίζουν να μην βλέπουν τα παιδιά τους, εκτός κι αν έχουν να τα πάνε στο σχολείο ή σε έναν φίλο τους. Όλοι πληκτρολογούν παρά μιλούν. Καθώς αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία υπερβολή, έχει μία αλήθεια σε όλη της την έκταση. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας. Πόσοι άνθρωποι είναι με τα κινητά τους τώρα;
Παρά την ευκολία με την οποία πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο οικεία με το να μιλούν με τους συγγενείς και τους φίλους μέσω mail και chat, η σχέση των ανθρώπων με τα μέσα επικοινωνίας πρέπει να υπόκειται σε κριτική ματιά. Εκτός του γεγονότος ότι το να στέλνουμε σύντομα μηνύματα με κομμένες λέξεις, πολλές φορές γραμμένες στα greeklish, μπορεί και να εμφανιστεί ως μιμητική συμπεριφορά στα μηνύματα του παιδιού, θα πρέπει να αναρωτηθούμε το εξής: Λέει πράγματι αυτό κάτι σε σχέση με το παιδί; Ξέρουμε πράγματι αν το παιδί μας είναι ευτυχισμένο; Είμαστε ικανοί να καταλάβουμε αν το παιδί, μας κρύβει κάτι πίσω από την οθόνη γιατί δεν θέλει να δούμε πόσο δυστυχισμένο είναι; Τα οικογενειακά γεύματα, λοιπόν, είναι μία καλή ευκαιρία για να φέρει την οικογένεια πιο κοντά. Δίνουν μία ευκαιρία στα μέλη της, όχι μόνο να μοιράζονται την καθημερινότητά τους, αλλά και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.